Vitamin C
Najveći izvor C vitamina je u kiselom kupusu. Naša Slavonija i Baranja poznata je po specijalitetima spravljenim od kupusa.
Kiseli kupus
Kiseli kupus ukusan je izvor C vitamina i pravo zimsko jelo. Može se poslužiti na salatu ili kao prilog mesnim jelima.
1/2 kg ribanog kiselog kupusa
15 dkg slanine
1 glavica luka
1 žlčica mljevene crvene paprike
Kupus isprati od kiseline i ostaviti u cjedilu da se dobro ocijedi.
Slaninu narezati na kockice i staviti u zagrijan lonac i pržiti ga dok ne ispusti masnoću i malo se zastakli pa dodati na sitno narezani luk i još malo pržiti dok se i luk ne zastakli.
Dodati kupus, podliti s malo vode i pirjati 45 minuta do sat vremena na slaboj vatri. Pred kraj dodati mljevenu crvenu papriku.
Kiseli kupus sa kobasicama i svinjskim nogicama
Sastojci :1 kg kiselog kupusa,4, kobasice ,2 friške svinjske nogice,5-6 špica luka,1/2 struka perusimula,sol ,papar ,1/2 dcl šuga od poma i,žlica svinjske masti i 2 žlice suncokretova ulja.
Načim pripreme :
Staviti veču teču na vatru i uliti ulje i mast. Oprani kiseli kupus ubaciti u teču i mišati. Izrizati luk i petrusimul.Ubaciti u kupus .Žutiti. Oprane kobasice i očišćene nogice ubaciti u teču. Sve skupa žutiti. Dodati malo soli i papra. Uliti 1/2 dcl šuga od poma.Uliti vode da pokrije kiseli kupus. Naglo uzavriti pa smanjiti na lagano. Kuhati oko 1sat.
Dobar tek uz dobru čašu vranca.
Primjedbe