Biljke imaju dušu


Kaktus u ukrasnoj tegli

Tijekom zimskih mjeseci većina kaktusa prolazi kroz period mirovanja. Upravo je zimsko mirovanje ključ uspjeha za uzgoj kaktusa, jer ako kaktusi prezime na adekvatan način, sigurno će nas razveseliti u proljeće svojim prelijepim cvjetovima.

Mirovanje, koje kod većine kaktusa traje od studenog do ožujka, poželjno je da bude na temperaturi od 8-12°C. Viša temperatura sigurno će kaktuse potaknuti na rast, a zbog pomanjkanja sunčanih dana, izdužit će u rastu.

Na nižim temperaturama kaktuse izlažemo opasnostima da zadobe oštećenja po tijelu što u konačnici može rezultirati uvenućem.

Jednako je važno i održavati suhi korijen u supstratu koji je u zimskom mirovanju izuzetno osjetljiv na vlagu. Kako bi supstrat zadržao svoja fizička svojstva, potrebno je jednom mjesečno pažljivo zaliti kaktuse.

Cvijeće - Jesen je uvijek puna različitih boja. Sad kad je stigla zima, vrijeme je da to šarenilo boja prenesemo i na naš balkon. Zamijenit ćemo ljetne biljke na balkonu biljkama otpornim na hladnoću.

Tko bi i nakon jeseni htio imati pogled na ljepotu raznih boja, na balkonu će postaviti male i uvijek zelene biljke. Osobito je interesantna biljka šimšir. Ova će se biljka u zaštićenom kutu balkona najugodnije osjećati.

Vretenasta biljka kao što je bršljan poznat kao vrlo otporan na zimu, na ogradi će pokazati svoju ljepotu: zahvaljujući vlastitoj sposobnosti "prijanjanja" uspet će se po ogradi u visinu i na taj način oživjeti i uljepšati cijeli balkon.

Veliki vrijes (lat. Calluna vulgaris) plijeni pogled od početaka studenog do sredine veljače mnoštvom malih cvatova od svjetlucavo-crvene do svjetlucavo-ljubičaste boje.

U najljepšem svjetlu prikazat će se ako ih zasadimo na sunčanim do polusjenovitim mjestima. Ovdje možemo spomenuti i krizanteme, pačempres ili bršljan šarolikih listova.

Kad je riječ o stavljanju zimskih biljaka u posude vrijedi pravilo: obavezno uklonite iz takvih posuda već potrošenu "ljetnu" zemlju i dobro operite posudu vodom kako se u unutrašnjosti ne bi zadržali kakvi uzročnici bolesti. Što je posuda šira u kojoj se biljke nalaze to je manja opasnost da će biljke smrznuti tijekom niskih temperatura.



Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Imam dvorište, želim vodeni vrt

Gospodinova Krunica

Kalanhoa - Kalanchoe