Zavjese i zastori

Pojedinačni dizajn zavjesa i zastora može se dobiti na tržištu u čitavom nizu najrazličitijih uzoraka, boja i materijala. Kako bi se odlučili za neku određenu zavjesu morate uzeti u obzir različite faktore. Pitanje na koje najprije morate dati odgovor: kakva zavjesa odnosno zastor treba ukrašavati prozor? Ta točka je jako važna, jer nije svaki zastor zastor. U moguće dekoracije ubrajaju se i rolo-zavjese ili trakaste rolete.

Takvi dekorativni zastori mogu varirati po visini, rolo-zavjese možete podešavati po želji pomoću užeta za potezanje. Još jedna mogućnost predviđena doduše za manje prozore jeste postavljanje posmičnih zastora, koje se još nazivaju panoi ili kratke zavjese. Kako bi ostvarili moderan izgled prozorske dekoracije dobro rješenje svakako predstavljaju posmične zavjese. Posmične zavjese postavljaju se brzo i jednostavno se pomjeraju, a mogu se koristiti i na velikim prozorima i balkonskim vratima. Te zavjese nude osim toga i dobru zaštitu od pogleda te se u ovisnosti o vrsti materijala mogu koristiti i kao zaštita od sunca.

Učvršćivanje svake pojedinačne zavjese vrši se jednostavno uz pomoć sistema za učvršćivanje. Tako se rolo-zastori postavljaju uz pomoć karniša koje ujedno imaju i unutarnje vodilice. Rolo-zastori se jednostavno zakače na te vodilice. Za kratke zavjese i posmične zavjese najbolje su posmične karniše ili spojne karniše. Za učvrščivanje bez vijaka preporučujemo spojne karniše ili specijalne spojne nosače, pomoću kojih se brzo i jednostavno postavljaju vitražne ili kafe-karniše. Za posmične zavjese nude se posmične karniše koje mogu imati više vodilica. Pomjeranje zavjesa je bešumno i jednostavno.

Zbog mnoštva materijala ne može se naravno svaki model zavjesa proizvesti u svim dizajnima. Alternativni dizajni materijala koji također odgovaraju oblikovanju stambenog prostora stoje na raspolaganju unutar naše velike kolekcije.

Dok je vani još zima i proljeće je daleko, imamo dovoljno vremena posvetiti se ovakvim stvarima. Razmisliti o svojim terasama, balkonima, verandama, prozorima i sl. Razmisliti o željama, osmisliti, pa ako smo malo aktivniji napraviti i sami. Tada će nam prostor biti još draži i ljepši. Posvetiti se sada onome, u čemu ćemo uživati kasnije. Pokupovati polako sve što nam je potrebno i svoj maleni kutak pretvoriti u raj.


Primjedbe

Autor Unknown rekao je…
Baš se bavim preuređenjem dnevne sobe i kuhinje. Kupila sam zavjese koje ću prekrojiti, a za karniše sam se odlučila izraditi karniše od inoxa jer su lijepe i moderne.

Popularni postovi s ovog bloga

Imam dvorište, želim vodeni vrt

Gospodinova Krunica

Kalanhoa - Kalanchoe