Etericna ulja (nanovo)

Pisala sam već o eteričnim uljima, no ove oscilacije vremena, promijene temperaturne i preko 20 stupnjeva ostavljaju na svim ljudima posljedice bili oni meteoropate kao ja ili ne. Nervoza, nesanica, kronični bolovi ili neki novi bolovi koji nas do sada nisu još mučili. Danas me boli svaki centimetar kože i odlučila sam se posvetiti sebi, svome miru kupaone i tišini, udahnuti mirise dobro mi znane i obožavane i opustiti se u mjehurićima koje obožavam u kasnim večernjim satima. Evo neke zanimljivosti o eteričnim uljima, koje možda i niste znali, a lijepo je pročitati ili si staviti u maleni notes kao podsjetnik :)

ZANIMLJIVOSTI IZ POVIJESTI KOZMETIKE...

- Stari Egipćani su u svakodnevnoj njezi koristili kyphi, mirisnu tvar u obliku stošca, koja se stavljala na glavu. Pod utjecajem tjelesne temperature, kiphi bi se postepeno topio i otpuštao miris, osvježavajući tako lice i vrat. Osim toga, i muškarci i žene mazali su svoju kosu mirisnim losionima i uljima.

- Prva kultura koja je koristila mirise, pretežno u osobne svrhe, umjesto u religiozne, bili su stari Grci.

- Engleska se kraljica Elizabeta, prema spisu iz 1573. godine, prvi put pojavila u javnosti s namirisanim rukavicama kao gošća na dvoru jednog vojvode. Isti je tekst prvi pisani podatak koji svjedoči o postojanju parfemske manufakture u toj zemlji. No izvorno je modu mirisnih rukavica uvela pripadnica utjecajne mletačke plemićke obitelji Katarina Medici za svog boravka na francuskom dvoru.

- Prvim modernim ženskim parfemom i danas se smatra Chanel N. 5. Čuvena kreatorica Coco Chanel dvadesetih je godina prošlog stoljeća oslobodila žene korzeta, slojeva podsuknji i čipki, a zauzvrat uvela elegantne i jednostavne linije, te imperativ praktičnosti u žensku garderobu. Uz takvu oslobođenu i emancipiranu ženu, Coco je zamislila i pripadajuću notu mirisa. Svjež, inovativan i pun duha – to su bili epiteti koje je ponio ovaj klasik među mirisima.

SAVJETI ZA KORIŠTENJE ULJA



Ako se koriste u aroma-lampama za osvježavanje prostora ili za inhalaciju, eterična ulja smiju se dozirati u svom koncentriranom obliku.

No ukoliko ih nanosite direktno na kožu ili kosu, potrebno ih je razrijediti u nekom od blagih baznih ulja. Takvih nosivih ulja ima mnogo, no najpristupačnije je ono bademovo, jojobino, avokadovo ili obično baby ulje.

Kod pripreme pakunga za kosu, dovoljno je 10-20 kapi eteričnog ulja pomiješati s regeneratorom i takvu smjesu nanijeti na opranu kosu. Za još bolji rezultat umotajte kosu u plastičnu kapu, a zatim u topli ručnik, te ostavite da djeluje 30 minuta prije ispiranja. Ako ste u žurbi, pomoći će i uobičajeni postupak.

UČINKOVITA SVOJSTVA NEKIH ETERIČNIH ULJA

Limun – čisti, prokrvljuje i osvježava kožu, pa se savjetuje kod izraženijeg celulita, i to kao dodatak ulju za masažu. Osobito je pogodan za masnu kožu, no zbog visoke koncentracije sastojaka preporučuje se koristiti dozirano.

Menta – idealna je za sve probleme kose i vlasišta. Nanesena na sljepoočnice uklanja glavobolju, a učinit će čuda kod problema s koncentracijom i psihičkog umora.

Naranča – optimalan učinak u aroma-lampama ili kupkama za ublažavanja stresa, tjeskobe i depresije. Kao i limun, pomaže uklanjanju celulita i toniranju mišića. Kako ne nadražuje, pogodna je i za suhu, tanku te osjetljivu kožu.


Upalite svijeće i stvorite atmosferu
Sandalovina – ulje sandalovog drveta nalazilo se još u odajama starovjekovnih plemkinja i princeza, te nije služilo samo za ljepotu, već je svojim osebujnim mirisom glasilo i kao učinkovito sredstvo za zavođenje. No sandalovina ima i ljekovita svojstva – skuplja pore, omekšava, vlaži i zaglađuje kožu, a poznata je i kao lijek protiv živčane napetosti.

Čajevac – najbolja prevencija i prva pomoć kod svih upala, infekcija, ozljeda i oštećenja kože. Čajevac je jedna od najstarijih biljaka koje je čovjek počeo koristiti u medicinske svrhe.

Navodno su još prije dvije tisuće godina rimski legionari u Africi nosili uza se ulje čajevca, te njime tretirali ranjenike. Iako spada među dragocjena, pa time i skuplja eterična ulja, čajevac je toliko koncentriran da će čak i mala bočica potrajati dugo vremena. Naime, ono se uopće ne kvari, a može se upotrijebiti u njezi čitavog tijela.

Eukaliptus – dezinficira i omekšava kožu, pročišćuje dišne puteve i predstavlja priručnu pomoć kod bronhitisa. Osim toga, ulje eukaliptusa izvrsno štititi od insekata kad se nalazite u prirodi.

Lavanda – jedna od najraširenijih ljekovitih biljaka Mediterana. Dragocjeno ulje pomaže kod nesanice, a zbog svog opuštajućeg djelovanja preporučuje se u kupkama, primjerice, kod sportske upale mišića ili svakodnevnog stresa. Zahvaljujući antibakterijskom djelovanju, osobito je učinkovito kod masne kože i akni, a odlično dezinficira prostorije u sezoni prehlada.

Primjedbe

Autor Unknown rekao je…
sve je to lijepo,ako imaš s kim podijeliti...ocijena 5.u

Popularni postovi s ovog bloga

Imam dvorište, želim vodeni vrt

Gospodinova Krunica

Kalanhoa - Kalanchoe