Opustimo se na suncu


Došli su prve zrake toploga sunca, izmamile su nas sve van na ulicu, dvorište ili vrt. Duga zima ostavila je tragove iza sebe, iako smo u jesen sve pospremili i priredili za zimske dane, sada to treba raspremiti, očistiti i dati zemlji i proljetnicama sunca. Naravno ako do sada to nismo još učinili. Zavisno od toga imamo li vrt, maleno dvorište ili samo balkon, ipak si treba dati malo truda, malko više mašte i stvoriti si oazu u kojoj ćemo uživati u danima koji nam sljede.

Za počatak bilo bi dobro pripremiti alat koji će nam trebati, npr. vreće za smeće ili stare kutije, škare za biljke, rukavice, grablje, alate koji nam pomažu praviti rupe u zemlji. Krenimo od toga da porežemo suho granje na drveču, grmovima ili stare biljke koje su osušene. Kada smo sve to porezali, pazeć na novo lišče i grančice koje tjeraju, sve bi bilo dobro da očistima u smeće. Grabljice manje i veće nam dobro dodju u tu svrhu. Oko novo izniklog cvijeća treba biti oprezan, jer proljetnice su vrlo meke i nježe, da ih nebi oštetili. Znači očistiti sve od porezanog granja, kao i od smeća koje je ostavila zima. Ako imamo u vrtu ili dvoristu kamene ukrase u bilo kojem obliku lijepo bi bilo oprati ih i osvježiti malo boju ako je potrebno, vratiti čistoću i sjaj ukrasima. U jesen smo pospremili sve drvene posude, korpice i plastične posude koje su nam bile prazne i višak. Ako ih nemamo bilo bi dobro nabaviti ih, nepotrebno je kupovati jer dovoljno je reči znancima i prijateljima, rodbini koja ima tavane i podrume prepune starih stvari da vam ostave ponešto što misle baciti. Tako stare vedrice, lončići, posude od plastike, korpe od pruča svih oblika i dimenzija, stare lončanice i slične stvari mogu jako dobro poslužiti. Osim bilja koje imamo u vrtu zasađeno, i koje sada u proljeće već tjeraja, možemo uzeni i pokoju novu biljku za zemlju ili lončanicu, zavisno od prostora kojim raspolažemo. Stvarno je velik izbor bilja, maćuhice možemo naći za već 2.5 kn u razbim bojama koje samo mame svojim izgledom, a razveseliti će nam prostor koji uređujemo. Njih možemo zasaditi i u vrt i u lončanicu, isto će lijepo izgledati. Također i maleni tagetisi, petunije ili tzv. muškatlini koji su vrlo laki za održavanje i pelcanje u jesen, a što je najbitnije od svega zasađeni pored prozora svojim mirisom tjeraju insekte. Znači bilo bi ljepo iskoristiti dane sunca, izaći van i srediti prostor u kojem živimo.

Nakon toga svega, još samo iznjeti stolac koji se prema potrebi lako sklopi i uživati u podnevnom suncu, čitajući neko dobro štivo ili jednostavno žmireči i opuštajuči se.

Primjedbe

Autor Unknown rekao je…
više nego lijepo...

Popularni postovi s ovog bloga

Imam dvorište, želim vodeni vrt

Gospodinova Krunica

Kalanhoa - Kalanchoe