Posude od kojih zastaje dah


Bilo da se radi o velikim vrtovima, maleni dvorištima ili samo balkonima, pa ćak kada prićamo i o unutarnjem uređenju interijera, posude sa ukrasnim biljem su neizostavne. Postoje brojne vrste, oblici, dimenzije i boje, ali moramo voditi računa o tome što želimo posaditi, gdje će biljka boraviti i koju vrstu zemlje ćemo staviti u nju. Posudu možemo kupiti u bilo kojoj prodavaonici danas, no uz malo mašte, volje i truda, možemo oživjeti razno razne posude koje imamo kući, a nisu nam više potrebne. Npr. stare šalice, zdjelice, korpe svih vrsta, lončići, čajnici, kazančići i korita bilo da su drvena ili pvc. Ama baš sve može poslužiti.

U posude od keramike, plastike ili stakla nije problem niti malo posaditi biljku. Dovoljno je da ju napunimo zemljom, pritom moramo voditi računa da dno ima rupe iz kojih će izlaziti suvišna voda, staviti među zemlju pokoji kamenčić šljunka radi propusnosti ili pomiješati zemlju sa pijeskom i zasaditi biljku. Ako je posuda stara i oronula, kist sa malo boje dobro će doči da joj oživimo stari sjaj.

Kada su u pitanju korpe, koje su danas vrlo moderne jer svojom romantičnom vanjštinom stvarno privlaće, onda je to malo složeniji posao, ali niti malo težak, da bi od njega odustali. Tako možemo napraviti viseće ili stojeće korpice vrlo zavodljivog izgleda, bilo da sadimo cvijeće ili jagode koje vise i samo čekaju da ih poberemo. Prvo i osnovno je da u korpu stavimo tj. da ju obložimo čvršćom pvc folijom (izunutra), kako ne bi ispadala zemlja. Na pvc-u treba na dnu napraviti opet rupe za propust, a neka rubovi budu preko ruba korpe. Kada napunimo zemlju lako je visak folije odrezati. I eto krasne korpe koju možemo negdje obijesiti ili postaviti na sunčani prozor.

Slika koja je danas na blogu, meni je tako bila originalna da jednostavno nisam mogla vjerovati kako se stari drveni čamac pretvorio u prekrasnu cvijetnu aleju. Susjedstvo je odisalo novim ambijentom, uz vrloooo malo mašte i volje vrijednih ljudi.

Primjedbe

Autor Unknown rekao je…
slika je i meni originalna,kao da je iz podravlja...5 plus...

Popularni postovi s ovog bloga

Imam dvorište, želim vodeni vrt

Gospodinova Krunica

Kalanhoa - Kalanchoe