Masiraj me nježno


Zbog nedostatka zagrljaja ili dodira u ranoj dobi se može i umrijeti, a kako starimo dobro bi nam došla i topla ruka dobrog masera. Dok čitate članak razmislite i kad ste zadnji put bili na masaži?

Iako ne postoji konsenzus o kompletnoj psihologiji masaže, trenja ili manipulacije, ovi tretmani su generalno prihvaćeni kao više od same interakcije mehaničkih sila i ljudske anatomije. Dodir ima dugu povijest prirodne i bitne komponente liječenja i održavanja zdravlja.

Dok se istraživanja o svakom od ovih pristupa nastavljaju, kroz vrijeme se proteže jedna varijabla koja ih sve povezuje – koncept dodira. U 40 - im godinama dvadesetog stoljeća Rene Spitz piše o djeci bez roditelja koja inače zdrava i zbrinuta ne uspjevaju opstati i često umiru zbog nedostatka zagrljaja ili dodira. Kunz i Krieger u 70 – im godinama dodatno definiraju i podučavaju principe koji leže iza povezanih koncepata dodira koji liječi i terapeutskog dodira.

Kroz povijest masaža je bila utkana u kulturni kontekst medicine. Masaža se sastoji od istočnih i zapadnih varijanti. Na zapadu, primjena i popularnost masaža se tokom vremena mijenjala. U zadnjih nekoliko godina prijašnji pad u popularnosti masaže (vjerojatno povezan s tehnološkim napretkom medicine), je preokrenut u ponovni porast interesa. U Americi se godišnje potroši približno dvije do četiri milijarde dolara za posjete maserima što predstavlja približno 26% od 11.7 milijardi dolara koje se potroše na netradicionalne metode liječenja u 1990- ima.

Amerikanci traže masažu zbog sve većeg broja različitih razloga, npr. olakšanje boli, opuštanje i poboljšanja općeg stanja. Dok postoji imalo sumnje da je masaža korisna za neka stanja, ipak su potrebna dodatna istraživanja da bi se ustanovili profili efikasnosti.

Definicija osnovnih koncepata masaže

Masaža je terapeutska manipulacija mekim tkivima u tijelu sa ciljem postizanja normalizacije tih tkiva. Masaža može imati mehaničke, neurološke i psihološke te refleksivne učinke. Masaža se može koristiti za smanjenje boli ili priraslica, za povećanje prokrvljenosti, umirenje, mobiliziranje tekućina i opuštanje mišića. Masaža može prethoditi manipulaciji iako ona ciljano djeluje na zdravlje mekih tkiva, dok manipulacija djeluje primarno na zglobove.

Masaža se primarno sastoji od pokreta rukom od kojih se neki temelje na trakciji. Trakcija se definira kao čin vučenja ili primjena sile vuče. Trakcija ponekad uključuje i raznu opremu ali se također može primjeniti ručno. Osim toga, trakcija utječe na promjene u samoj kralješnici dok su u promjene u nekim tkivima samo sekundarne. Učinci masaže, kao i učinci trakcije mogu biti prilično nespecifični.


Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Imam dvorište, želim vodeni vrt

Gospodinova Krunica

Kalanhoa - Kalanchoe