Cvijece za zdravlje i ljepotu


U ljepoti cvijeca uzivamo svim culima. Ono nas osvaja svojim oblicima, bojama i mirisima, ali i svojim simbolicnim porukama.
K tome, priroda je cvijecu, kao uostalom i svom bilju, podarila svojstva koja mozemo iskoristiti da bismo bili ljepsi, zdraviji i psihicki zadovoljniji.

Cvijece u sebi skriva cvjetne esencije, cvjetna etericna ulja, koja se vec vijekovima koriste u narodnoj medicini, a u suvremeno doba i u sve popularnijoj alternativnoj metodi, aromaterapiji. Cvjetna etericna ulja mogu se dodati vodi za kupanje, nakapati u mirisne lampe ili iskoristiti u razlicitim pripravcima. Cvjetne arome imaju ljekovita i kozmeticka svojstva, ali i dokazano djelovanje na nasu psihu, posebno na emotivan zivot.

Cvjetni mirisi mogu nam pomoci ako smo, primjerice, pod stresom ili nervozni, ili ako se osjecamo iscrpljeno, bezvoljno ili otudjeno. Nadalje, etericna ulja dobivena od cvjetova pomazu kod glavobolje i nesanice, ali i kod problema s probavom ili cirkulacijom.

No, kako bi etericno ulje u mirisnoj lampi, vodi za kupanje ili u nekom kod kuce izmijesanom pripravku, oblogu ili ulju za masazu zaista djelovalo, pri kupovini odaberite samo potpuno cista i prirodna etericna ulja vrhunske kvalitete, koja se dobivaju od organski uzgojena cvijeca u odgovarajucem podneblju. U protivnom, sinteticki nadomjesci ili neciste mjecavine mogu imati sasvim suprotno djelovanje i mogu, primjerice, uzrokovati glavobolju ili alergiju.

Etericna ulja birajte prema cvijecu i mirisima koje najvise volite ili pak u skladu s dominantnim osjecajima toga dana.

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Imam dvorište, želim vodeni vrt

Gospodinova Krunica

Kalanhoa - Kalanchoe