Cvjetni mirisi ljece dusu


Mirisi dokazano utjecu na nas organizam i nasu psihu. Nas je nos neposredno povezan s limbickim sustavom, najstarijim dijelom nasega mozga, u kojem su smjesteni centri za osjecanje i dozivljavanje mirisa, ali i produkciju hormona vaznih za mnoge tjelesne funkcije, primjerice, imunoloskog i reproduktivnog sustava. Mirisi etericnih ulja stoga djeluju ne samo na psihu, nego i na tijelo. Njima mozemo bitno utjecati na nas emocionalni zivot i raspolozenje, ali i smanjiti ili otkloniti mnoge poremecaje i poteskoce sa zdravljem.

Najjednostavniji i najbolji nacin na koji mozemo iskoristiti sve potencijale mirisnih cvjetnih etericnih ulja, odnosno aromaterapije, su mirisne lampe. Prilikom kupovine mirisne lampe, obratite pozornost da izmedju posude za vodu i postolja za svjecicu bude otprilike deset centimetra. Ako je voda preblizu vatri, pocinje se kuhati, cime se smanjuje kvaliteta i ucinak etericnog ulja. U mirisnu lampu stavite oko 5 jusnih zlica vode i nakapajte, ovisno o vrsti cvjetne esencije, oko 5 kapljica ulja.

Miris ruže smanjuje glavobolju, nervozu i poremecaje spavanja, te smiruje. Neroli ili cvijet narance djeluje protiv iscrpljenosti, smanjuje stres i opusta, oslobadja od strahova i potice optimizam. Lavanda smiruje i oslobadja od stresa, ali njen miris pomaze i kod opekotina i akni. Miris irisa pomaze pri uspostavljanju unutarnje ravnoteze i razgradjivanju psihickih blokada, a ljubicice smanjuju agresivnost. Kamilica je pravi melem za dusu, ali, osim sto smiruje duh, smiruje i tijelo, dok geranija potice komunikaciju te harmonicnost i kreativnost u medjuljudskim odnosima. Miris etericnog ulja jasmina pomaze kod PMS sindroma, a ljubicice kod reumaticnih bolova.

Primjedbe

Autor Zlocko rekao je…
Vidiš da si uspjela,čestitam,a jasam ti uspjeo ući ( u blog ) kiss samo nastavi
Autor Vesna Mićunović rekao je…
ah....imam dobrog, upornog i talentiranog ucitelja :))) tako je to

Popularni postovi s ovog bloga

Imam dvorište, želim vodeni vrt

Gospodinova Krunica

Kalanhoa - Kalanchoe