Govor cvijeca


Govor cvijeca najbolje razumiju zaljubljeni. U 18. stoljecu Europa otkriva i prihvaca istocnjacko ljubavno sporazumijevanje cvijecem. U razdoblju u kojem su sanse za ljubavna saputanja bile ravne nuli zaljubljeni su se sporazumijevali cvijecem, posebno ruzama. Na bogatom, mastovitom i dojmljivom jeziku ruza razgovaralo se ne samo njihovim bojama, cvjetovima i pupoljcima nego i listovima i trnjem.

Primjerice, ako je osoba kojoj se crvenom ruzom izjavljuje ljubav odmah prihvatila ponudu, dotaknula je cvijet svojim usnama, a ako ju je odbila, otrgnula je cvijet i bacila ga. Ako je odrezala trnje, a ostavila listove, onome tko joj je ruzom izjavio ljubav porucila je da ima nade, a ako je ruza ostala i bez trnja i bez listova, vrijeme je da se konacno pomiri sa sudbinom jer nada vise ne postoji.

I danas su ruze ljubavnicima najomiljeniji medij za sporazumijevanje i razmjenjivanje tajnih poruka. I danas su crvene ruze, same ili u buketu, znak ljubavi, a u posebno velikom buketu porucuju: volim te vise od svega. Njezno ruzicaste ruze nagovjescuju: spoznat ces da li me volis, a pupoljci ruza simboliziraju budjenje prve ljubavi. Na tragu visestoljetne tradicije buket bijelih ruza simbolizira platonsku ljubav oslobodjenu erotike, a narancastih, naprotiv, tjelesnu vatru koju treba sto prije ugasiti. Ruze boje lavande simboliziraju ljubav na prvi pogled, a bijeli pupoljci ruza daju do znanja hladnoj osobi da njezino srce ne zna za ljubav. Zute ruze, posebno ako je samo jedna, pokazuju da je osoba koja ih dariva ljubomorna, a buket crvenih ruza sa samo jednom zutom jos je odredjeniji i porucuje: ti me cinis ljubomornim.

Primjedbe

Autor Unknown rekao je…
Sve je jako ljepo i posebno kao što si i ti! pozdrav ti- pusetina

Popularni postovi s ovog bloga

Imam dvorište, želim vodeni vrt

Gospodinova Krunica

Kalanhoa - Kalanchoe